logo1

Portal za slepe in slabovidne | Občina Dravograd, Trg 4. julija 7, 2370 Dravograd   T: 02 872 35 60   F: 02 872 35 74   E: obcina@dravograd.si

Predsednik:
Branko FERK
Libeliče 26B, 2372 Libeliče

GSM: 041 352 784
Spletni naslov: http://www.libelice.si/wp/

E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

NASELJA: Libeliče, Libeliška Gora, Gorče, Tribej (del), Črneška Gora (del)

Člani sveta krajevne skupnosti:

  • Jože PŠENIČNIK
  • Rok PLEŠIVČNIK
  • Jožef HUBMAN
  • Rajko DULER
  • Stanislav KOROŠ
  • Jure VIDERMAN

libeliceLibeliče so obmejno gručasto naselje ob robu Libeliškega polja pod Libeliško goro. Naselje se v virih prvič pojavlja leta 1201, v 16. stoletju pa je bilo ob vasi pomembno pristanišče za dravsko brodarstvo. V središču vasi so stare kmečke hiše, katerih osnove segajo celo v srednji vek, na obrobju pa je precej novih. V vasi živi 224 prebivalcev. Krajevna skupnost Libeliče šteje 600 prebivalcev in tvori zaselke Libeliče, Gorče, Tribej, Libeliška gora in del Črneške gore, zaselek samotnih kmetij na severozahodnih obronkih Strojne, kjer prevladuje gozdnata pokrajina.

libelice1Libeliče so z regionalno cesto povezane z Dravogradom, s statusom mednarodnega mejnega prehoda na slovensko-avstrijski meji pa so Libeliče eden pomembnih vhodov v Slovenijo. Pod Libeličami je obsežno Libeliško polje, ki je naplavina Drave, proti kateri se polje spušča v terasah. Zadnjo teraso porašča iglast gozd. Mnogim kmetom je pridelovanje krompirja poleg živinoreje glavni dohodek. Dodatni zaslužek dajejo kmetom les in sadeži bližnjih iglastih gozdov. Vedno bolj pa sodelujejo pri razvoju turistične ponudbe v kraju

libelice2Bogata kulturna in naravna dediščina Libelič zaokroža podobo Libelič kot zanimivega podeželskega področja z zakladnico zgodovinske preteklosti, ki nudi možnost ekonomskega in demografskega razvoja. Krajani Libelič ohranjajo identiteto področja, osveščajo mlade o bogastvu in pomenu lastne naravne in kulturne dediščine ter navezujejo kulturne in gospodarske stike z obmejnimi avstrijskimi kraji.

libelice3O gradu Libeliče je pisal že Valvasor. Po zadnjem popisu prebivalstva je vseh prebivalcev v krajevni skupnosti 553.

Go to top